Първият учебен ден наближава. Наесен вашето пораснало дете тръгва на училище. Тръгването на училище е голямо изпитание за вашето дете. Всеки родител трябва да създаде подходяща атмосфера и обстановка за бъдещото успешно обучение на детето си. Първият „първи учебен ден“ е най-важният ден за следващите 12 години. Отношението на детето Ви към ученето като цяло, към усвояването на нови знания, зависи от тези първи впечатления, от това как ще протече първата година. В нея главна роля играе учителят, който ще преведе детето Ви през лабиринта на ченгелчетата и чертичките и ще го превърни в грамотен човек. Затова е много важно комуникацията между родителите и учителите да тече гладко и приятелски, а не да се превръща във война, в която жертви стават децата. 
1. В първия учебен ден бъдете позитивни. Гушнете го, пожелайте му приятен ден и го оставете в ръцете на учителя.
2. Децата отиват в училище на различно ниво. Някои могат да четат гладко, други дори не сричат. Не се притеснявайте, тези умения ще се усвоят в течение на учебната година. Вие можете да помогнете с упражнения вкъщи.
3. Не подминавайте съобщенията от учителите, които детето ви носи. Те са важни.
4. Ако детето ви има проблеми със свое другарче, първо се обърнете към учителя, вместо към родителите на детето. Той познава и двете деца, вероятно е присъствал и на проблемната ситуация и може да предложи решение, което ва дърне баланса в отношенията без излишни сътресения.
5. Научете детето си да е отговорно за собствените си задължения.
Не забравяйте – отговорни за детето сте вие. Училището е ваш партньор, съюзник и помощнис, но отговорността за образованието на вашето дете е ваша.
Насърчавайте детето. 
Най-ценният дар, който можете да дадете на своето дете, е добрата самооценка – вярвайте в детето и му го посазвайте. 
Посветете време и усилия на изграждането на доверие между вас и учителката на детето – това е най-добрата подкрепа за вашето дете.
Не подкопавайте авторитета на училището пред детето – то има нужда от спокойствие и увереност. Ако не сте съгласни с определени правила, опитайте се да намерите взаимно приемливо решение с учителите на детето.
Опознайте родителите на другите деца от класа на вашето дете – силната родителска общност може да помогне за превръщането на училището във вълнуващо приключение.
Помнете, че най-сигурният път към успеха на вашето дете е успехът на всички деца – подкрепяйте усилията на класния ръководител и другите родители да създадат клас, в който всички деца успяват.
Поне половин час на ден посвещавайте на детето, без през това време да се занимавате с домакинство, с телефонни разгонори, гледане на телевизия или разговори с други членове на семейството. Така то ще разбере, че за вас няма нищо по-важно от него, от радостите и от несполуките му.
Във ваши ръце е малкият първокласник да се справи с учебния материал успешно и да ходи на училище спокоен, дори с удоволствие.

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Бихме искали да ви напомним, че вълшебни думички като „добър ден“, „здравей“, „моля“, „извинявай“ и „благодаря“ трябва да бъдат научени у дома.
Децата вкъщи трябва да научат да бъдат честни, точни, усърдни, приятелски настроени и уважаващи останалите.
Вкъщи се учат да бъдат чисти, да не говорят с пълна уста и да си изхвърлят боклуците.
Вкъщи се учи да бъдат подредени, да се грижат за личните си вещи и да не пипат тези на другите.
В училище, от друга страна, се учат езици, математика, история, география, физика, науки и физическо възпитание.

Ние подсилваме образованието, което децата получават вкъщи от своите родители.