Скъпи ученици, колеги, родители!

Празничните светлини отново озаряват 109-то основно училище „Христо Смирненски“ – отбелязваме неговата 60-годишнина. Юбилеят е повод за радост, той събира всички, които са съпричастни към дългогодишния живот на нашето училище. Тези, за които то е било не само обикновено всекидневие, а благословен кът на задружност, сговор и обич, където винаги е надделявало разбирателството. 
Създадено през далечната 1958 година, 109 училище през всичките години на своето съществуване търси здравите си опори в стремежа към качествено образование, създаващо възможности за развитие и пълноценен живот на всички негови възпитаници. Да бъде дом на всяко дете, да изгражда личности и да дарява щастие не в бъдещето, а в настоящето – това се превръща в цел на поколения учители, свързали съдбата си с него, професионалисти, работещи съвместно с родителите за осъществяването й.
Духът и традициите ни са насочени към формирането на хармонично и всестранно изградени млади хора, способни да открият своето призвание и място в света – където и да бъдат, с каквото и да се занимават, да открият смисли, ценности и щастие в нов и различен живот. Затова се надяваме, че то се превръща в притегателен център за онези, които разбират, че учим не заради училището, а за живота, който е пъстър, разнообразен, интересен, богат и изисква всякакви познания, умения, навици. Ние – ръководството на училището, учителите, родителите – искаме при нас всяко дете да получи навреме своя шанс за откриване на дарбите, таланта му, да чувства подкрепа в усилието на нелекия си труд. Да вижда вярата ни в него и да открива надеждата и оптимизма за общата ни кауза, а тя е: воля за високи качество и резултати от обучението, радост и творческо вдъхновение.
Да открием света и себе си, да пробудим мечтата за достоен и прекрасен живот – в светлината на този стремеж преминават общите ни, споделени мигове и дни.
Нека си пожелаем нови, още по-големи успехи във всички сфери на училищния живот. Още дълги години 109-то основно училище в район „Слатина“ да събира децата ни – нашата надежда, да е техен свиден дом – на българчета, горди, че са учили тук, и готови да предадат в наследство неговата жизнеутвърждаваща сила.
Сърдечно поздравявам всички бивши и настоящи възпитаници, колеги, ръководители, родители и служители! 

Емил Киликчийски – директор на 109 ОУ