02/8731458 oy_109@abv.bg

От 15 до 24 ноември в столичното 109 ОУ „Христо Смирненски“ се проведе традиционната за училището седмица на пътната безопасност. Тази година кампанията беше посветена на пътните знаци и тяхното значение. Учениците изработваха мултимедийни презентации; написаха стихове; организираха изложби с детски рисунки, като направиха специални табла, които припомняха задълженията на децата и възрастните за поставяне на обезопасителни колани; изработиха пътни знаци и ги изложиха в „Градина на пътните знаците“; припомниха правилата,  какво не бива да правят като участници в пътното движение; проведоха три практически обучения, както и викторини и дискусии;

Тази година гости на събитията бяха Мария Ботева-полицейски инспектор, отдел „Пътна полиция“-ГДНП и член на Съвета по безопасност на децата към Столична община и инспектор Атанас Терзиев отдел „Пътна полиция“-ГДНП. Те проведоха практическо и теоретично обучение с учениците и припомниха някои от най-важните правила за тяхната безопасност на пътя. Децата научиха, че преди да навършат 12г. нямат право да управляват велосипеди на пътното платно. Проведе се състезание-викторина между класовете като г-жа Ботева задаваше провокативни въпроси, но децата мислеха и не допускаха грешки при отговорите. Е, в състезанието победители нямаше, но запомнили правилата да пресичане на пешеходна пътека, на кръстовище със светофар, поставяне на обезопасителен колан и значенията на основните пътни знаци т.н. имаше. След края на ползотворното обучение гостите подариха на децата светлоотразителни медальони, които да носят ежедневно. Поздравиха децата и за отличните знания свързани с пътната безопасност и раздадоха брошури на учениците, а на училището подариха две стоп-палки „Внимание деца“, които да използва при практическите упражнения. Гостите поздравиха и директора на 109 ОУ „ Христо Смирненски“- Емил Киликчийски, че заслужено през изминалата година 109 ОУ получи първа награда от „Асоциация на загиналите и пострадали при катастрофи“, в раздела „Образователни институции в град София“.

Наши гости за поредна година  бяха и приятелите ни от младежката организация на Българския Червен кръст. Младежите показаха пред децата от петите класове, как се оказва първа помощ при пострадали от катастрофи. Демонстрираха как се обездвижват крайници при счупвания или други травми, как се спира леко кръвотечение, показаха дишане: „уста в уста“, което често е жизненоважно за спасяването на човешкия живот на пътя, научиха се да правят превръзка и т.н. Учениците задаваха въпроси и изпълняваха практически част от показаните им демонстрации.

Децата от 1 до 4 класове подготвиха илюстрации след представени презентации за задълженията им като пешеходци, за правилата, които трябва да спазват когато играят в близост до пътното платно. Припомниха си, че след топка не се тича на улицата. Децата от 3-г кл. изработиха постери, които залепиха върху стълбите между етажите с най-важните правила за тяхната безопасност.

Кампанията обхвана и голяма част от родителите. Ежедневно на мултимедиен екран се излъчваха различни филми предоставени ни от АЗПК, КАТ, „Шофиране равно на отговорност“, както и презентации на ученици от 109 ОУ. Те представяха, както черната статистика на КАТ и инциденти в различни ситуации, така и припомняха задълженията им като водачи и граждани. Припомняха им и законовите изисквания за поставяне на предпазни колани поставянето на такива от техните деца, както и спазването на пътните знаци.